Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 10 Mei 2011

DR ASRI: Jangan beri umno/Bn menang PRU 13

Melihat pada perkembangan politik semasa, bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menggesa pengundi agar tidak memberi “kemenangan besar” — majoriti selesa kepada BN  demi kepentingan rakyat.
Buat julung kali selepas 1969, negara menyaksikan BN kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen dan tambahan empat negeri pada pilihan raya umum 2008.
Dalam ulasan terbarunya, Asri (gambar) berkata, dalam negara seperti Malaysia, kemenangan besar mana-mana parti politik akan merangsang kerakusan kuasa dan sikap tidak peduli dengan perasaan rakyat.
“Kenaikan harga barang sekarang sebagai tanda kerajaan mula merasa selesa dengan sokongan rakyat.
“Jika mereka terus selesa, barang akan terus naik. Maka dalam negara kita ada beberapa perkara yang perlu kita berikan perhatian,” kata beliau dalam pandangannya kepada The Malaysian Insider semalam di sebalik beberapa isu semasa termasuk dakwaan bahawa ada konspirasi untuk menjadikan negara ini sebagai negara Kristian dan perdana menterinya pula mahu dilantik daripada kalangan orang Kristian.
Dalam ulasannya, beliau tidak merujuk kepada kenaikan harga barang keperluan gula sebanyak 20 sen sekilogram berkuat kuasa hari ini. Harga petrol R0N97 telah mengalami kenaikan 20 sen seliter minggu lalu, perkembangan di bawah langkah rasionalisasi subsidi.
Asri yang cuba ditarik oleh parti-parti politik sejak beberapa tahun lalu menambah, kemenangan mana-mana parti politik dengan majoriti selesa akan menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap rakyat.
“Perayaan atas kemenangan pilihan raya biasa akan dijadikan tiket untuk ‘menjoli’ harta rakyat. Hal ini telah kita saksikan sebelum pilihan raya umum ke-12,” tambah beliau.
Oleh itu kata beliau, rakyat hendaklah bijak untuk membuat keadaan yang seimbang dalam keputusan pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat.
Pilihan raya umum ke-13 disebut-sebut akan diadakan sebelum Ramadan atau awal Oktober, dan jika tidak awal tahun depan.
“Tujuannya, agar semua pihak sama ada BN atau PR sentiasa prihatin dan menghormati suara rakyat,” kata Asri lagi.
Selain itu kata beliau, rakyat juga perlu memberi perhatian ke atas keperluan pihak ‘third-force’ yang bebas daripaa ketaksuban mana-mana parti berperanan mendidik rakyat agar sentiasa sedar dengan kemampuan suara dan hak mereka agar mereka tidak menjadi mangsa mana-mana parti politik.
Asri yang turut mengulas isu laporan yang mendakwa ada pengikut Kristian cuba menjadikan agama itu agama rasmi negara, tokoh agama ini berkata, rakyat negara ini tidak seharusnya terlibat dalam permusuhan atas sebab-sebab yang bukan kerana faktor realiti. Oleh itu kata Asri, beliau yakin isu terbaru ini sengaja dibangkitkan oleh pihak tertentu untuk mengalih isu atau perkembangan semasa.
“Kita jangan biarkan orang luar berpandangan bahawa umat Islam dan bukan Islam di Malaysia bergaduh dan bermusuhan hanya kerana sebab yang belum ada kebenaran, isu yang bukan bersandarkan realiti,” katanya merujuk kepada laporan Utusan Malaysia Sabtu lalu di bawah tajuk “Kristian agama rasmi?”

MAKLUMAN DAN JEMPUTAN MUNAJAT RAKYAT MENOLAK FITNAH

Adalah dimaklumkan, sebagaimana yang telah dipersetujui dalam mesyuarat MPP - PKR yang lalu, Biro Pemahaman & Pemantapan Agama (BIPPA) bersama Majlis Pimpinan Negeri Selangor akan menganjurkan MUNAJAT RAKYAT MENOLAK FITNAH bersama ulama besar dunia Dr Sheikh Wahbah Zuhaily dar Syiria serta YAB Dato Tuan Guru Hj Nik Abd. Azizi bin Nik Mat dan Anwar Ibrahim yang akan berlangsung seperti butir berikut :

14 Mei 2011 (Sabtu)
Stadium Tertutup, Selayang, Selangor D.E.
Bermula jam 7 malam.

2. Sehubungan dengan itu saya ingin memaklumkan serta menjemput tuan serta pimpinan semua peringkat untuk sama-sama menghadiri dan memberikan isyarat yang kuat kepada pemerintah bahawa rakyat menolak fitnah yang merugikan semua rakyat dan Negara.

3. Saya juga amat berbesar hati sekiranya pihak tuan dapat membantu menghebahkan program ini seluas yang mungkin, melalui blog, Twitter, FB, SMS dan apa juga medium yang dimiliki.

Sekian, dimaklumkan.
Terima kasih.CERAMAH BERMULA JAM 9.00 MALAM

i) YB Azmin bin Ali
ii) Tn Hj. Mohd. Azmi bin Abd. Hamid
iii) Tuan Guru Hj. Nik Abd. Aziz Nik Mat
iv) Anwar bi Ibrahim (Ketua Umum Keadilan)
v) Dr Sheikh Wahbah Mustaffa Al-Zuhaily 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan