Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Ahad, 22 Disember 2013

tukar meter biru - bil air melambung tinggi - syabas tipu?


Ada pengguna yang merungut apabila bil air terlalu tinggi berbanding kebiasaan. Tetapi apa yang perlu kita buat sendiri ialah melaksanakan beberapa langkah membuat pemeriksaan awal terhadap meter dan pepaipan rumah anda.

APA PENGGUNA PERLU BUAT ? 1. Periksa ada tak kebocoran pada paip dari meter ke rumah kita.
2. Caranya, tutup semua paip air dalam rumah termasuk yang naik ke tangki dalam rumah.
3. Kalau bacaan meter air tidak berpusing ini bermakna tiada kebocoran paip dalam rumah kita.PERIKSA KETEPATAN METER AIR
 1. Kita boleh memeriksa sendiri ketepatan meter air.
2. Ambil bekas air kosong yang ada penunjuk isipadu, seperti bekas air zam zam 10 liter.
3. Pastikan tutup semua paip air dalam rumah dan yang naik ke tangki dalam rumah.
4. Pastikan bacaan meter air tidak bergerak dan catatkan bacaan meter.
5. Isi bekas air tadi sehingga paras 10 liter dan catatkan bacaan meter.
6. Catatkan perbezaan bacaan tadi.
7. Kalau perbezaan bacaan sama dengan 10 liter bermakna tiada masalah pada meter.

CARA TENGOK BACAAN METER
 Meter air biasanya warna biru atau merah Ada 8 digit. 4 digit yang awal warna putih, 4 digit yang akhir warna merah.
Contoh :
1267 7431 = 1267.7431 meter padu (Bacaan awal)
1267 7529 = 1267.7529 meter padu (Bacaan akhir)
Perbezaan bacaan ialah 0.0098 meter padu lebih kurang 0.01 meter padu
1000 liter = 1 meter padu
10 liter = 0.01 meter padu

APA Syarikat air / JBA PERLU BUAT?
Syarikat air atau JBA sepatutnya menyediakan perkhidmatan kalibrasi atau mengukur ketepatan meter air apabila ada aduan pengguna bil air melambung tinggi.

Sekiranya didapati bukan masalah meter tapi disebabkan kebocoran paip di premis pengguna, maka pengguna perlu bayar kos kalibrasi dan bayaran bil tertunggak dan semasa.

Jika didapati ianya masalah meter maka pengguna tidak perlu membayar kos kalibrasi dan bil air perlu dikira semula mengikut anggaran penggunaan yang sebelumnya.

Antara faktor lain kepada masalah bil air tinggi ialah :
1. Apabila kerap berlaku bekalan air terputus, pembaikan paip utama dsbnya. Setiap kali bekalan air disambung semula , maka yang mula masuk ialah angin. Makin laju angin, makin tinggi bil air. Oleh itu waktu ketiadaan air jangan biarkan paip air dibuka kerana angin yang laju akan memutarkan meter air anda.

2. Ianya diburukkan lagi jika injap angin (air valve) di paip utama tidak berfungsi, akibatnya semua angin akan pergi ke rumah pengguna.