Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 8 Januari 2013

Pelancong Malaysia dibogelkan kastam N.Zealand

Menyambung kisah sahabat yang melancung ke N.Zealand semalam memang sakit hati dan terus menyampah dengan N.Zealand. Sahabat ini menceritakan bagaimana dia dan abangnya memang sengaja nak dikenakan oleh kastam dan imigresen negeri itu.
Setelah lega tuduhan membawa dadah ditarik balik dan dibatalkan namun layanan mereka terhadap sahabat ini seperti penjenayah yang telah melakukan kesalahan. Siut betul! terpaksa mengemas semula beg yang bersepah diatas meja yang panjang...kata-kata mereka juga cukup kasar dan tak bertamadun!
 Sahabat saya juga sangat hairan kerana sebelum ini dia merasakan orang NZ baik dan ramah..kini terbalik pulak!
beg sandang dibenarkan untuk diambil namun pasport dan telefon tidak diberikan semula.
Sahabat ini dan abangnya bertanyakan kepada seorang pegawai kastam wanita yang menyelongkar beg mereka kenapa diperlakukan sedemikian?
Dengan selamba pegawai kastam itu berkata..'pelancung dari Malaysia dicurigai dan sangat dipantau kerana negara awak adalah hub pengedaran dadah Asia dan mungkin dunia!. Dan jika tiada alasan kuat kami menghalang dari memasuki negara kami yang bersih!" lagak kastam itu.
 Adus..berdegup jantung sahabat dan abangnya ini dan terkedu serta berpandangan sesama sendiri.
Oh..begitu ke? dengus abang sahabat ini. Huh...indah khabar dari rupa...aku tertipu...giveup dan potong stim nak berseronok bercuti dinegara Kiwi dan  terkenal All Blacknya. rupanya hati mereka memang kering! rungut abangnya.
Kami meminta pasport dan telefon bimbit dkembalikan...pegawai itu menjawab sambil tak acuh..

'Kamu boleh ambilnya di imigresen nanti....
 Woit sahabat dan abangnya terpinga dan bingung. Pelik..ingatkan dah lepas kastam dah tak ada masaalah...
Pegawai kastam ini meminta dua beradik ini mengikutinya untuk diserah kepada pegawai imigresen.
Dalam perjalanan ketingkat bawah lapangan terbang auckland itu sempat pegawai kastam itu berkata
' Kami tidak suka pelancung dari Malaysia...menyusahkan...."
kenapa? tanya sahabat saya
'Bodoh dan degil"
'p*****k Maori ni"...maki sahabat saya dalam bahasa melayu.
Rupanya sahabat saya dikurung dalam sebuah bilik bersama abangnya di tingkat dua bawah tanah!
Nah amik kau....
Abang sahabat saya terus berang  dan meminta dihantar pulang ke Malaysiqa segera!
'Kami ada open return ticket Penerbangan Malaysia. Biar kami buat check-in dan terus balik'.
' oh..tidak mungkin...itu kami uruskan dan kamu berdua beristirehat disini dahulu" ujar pegawai imigresen perempuan hodoh berbadan gedabak itu berbangsa Maori.
Kami mahu membatalkan visa kamu dahulu  dan kami mahukan sepuluh cap jari  kamu dan kamu mengishtiharkan atas kerelaan sendiri memohon menarik balik visa lawatan ini.... tambah pegawai imigeresen itu.

menyusul kemudian..diperdaya...dalam tahanan imigresen selama lebih 72 jam...tanpa diberi sebarang makanan dan minuman...tiket penerbangan dibatalkan....tiada boleh membuat panggilan telefon untuk menghubungi sesiapa...diugut untuk didakwa mengakukan kesalahan memasuki negara New Zeland atas menyalah dan menipu permohonan visa lawatan...penalti NZD100000.00(satu ratus ribu N.Z dolar). dn sumabt kepenjara 3 tahun.