Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Ahad, 27 April 2014

Obama buli Malaysia?

Presiden Amerika Syarikat Barack Obama bercakap sebelah Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak semasa sidang berita di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya hari ini.  – Gambar Reuters, 27 April, 2014.
Presiden Amerika Syarikat Barack Obama bercakap sebelah Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak semasa sidang berita di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya hari ini. – Gambar Reuters, 27 April, 2014.


Presiden Amerika Syarikat Barack Obama menafikan Washington membuli Malaysia dalam rundingan Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) yang sedang dijalankan.
Sebaliknya, beliau berkata beliau sendiri yang dibuli oleh partinya sendiri (Democratic) berhubung perjanjian itu selain protes terhadap perjanjian itu yang lebih kepada orang takut perubahan corak perdagangan pada masa depan atau tidak mahu mengubah cara lama.
"Adalah penting bagi semua orang tunggu dan lihat apakah perjanjian (akhir) sebelum mereka terus membuat kesimpulan," kata beliau sebagai respons kepada soalan sama ada Washington membuli Kuala Lumpur dalam rundingan mengenai TPPA pada sidang akhbar bersama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.
Beliau berkata memang difahami bahawa akan ada bantahan, protes, tuduhan konspirasi politik, yang berlaku, bukan sahaja bagi Amerika Syarikat dan Malaysia, tetapi semua negara yang berunding.
Melihat ke hadapan ke arah memuktamadkan rundingan TPPA, beliau berkata "negara dan syarikat mesti bersedia untuk mengambil langkah seterusnya."
Najib, dalam komen sebelum itu, melahirkan keyakinan bahawa manfaat keseluruhan daripada TPPA akan jauh mengatasi kelemahan pakatan itu yang masih dirundingkan oleh 12 ekonomi lingkungan Pasifik, walaupun akan terdapat beberapa kelebihan dan kekurangan.
Beliau juga berkata Washington memahami sensitiviti domestik Malaysia seperti yang dibuktikan semasa rundingan dua hala dengan Obama sebelum ini.
Obama juga berkata TPPA akan memberi manfaat kepada Malaysia dalam mencapai status negara berpendapatan tinggi pada tahun 2020.
Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata Malaysia komited kepada proses mendapatkan penerimaan orang ramai berhubung TPPA. – Bernama, 27 April, 2014.

Akhirnya drama MH370 disudahi dengan tandatangani TPPA – Hj Osama

APRIL 27, 2014
Kalau saya katakan begini bagaimana pendapat anda:
Malaysia pada mulanya agak liat untuk menandatangani perjanjian TPPA.
Bukan sahaja ia mendapat tentangan daripada rakyat Malaysia, malah kerajaan yang ada pun tahu akan akibat buruk dengan menandatangani perjanjian ini.
Ia disedari sebagai penjajahan cara baru Amerika.
Lalu Amerika mencipta drama MH370. Mereka seolah-olah datang membantu lantas mahukan balasannya melalui TPPA.
Selain TPPA, Malaysia dilihat tempat yang paling strategik untuk menyekat China menjadi kuasa besar baru.
Selepas kem tentera di Filippina tiada, Amerika memerlukan kem pangkalan di laut China Selatan.
Semua ini diselesaikan dengan satu drama MH370. Ada yang beranggapan, apabila China marah kepada Malaysia kerana rakyatnya yang ramai terkorban, Malaysia akan memerlukan bantuan Amerika untuk menyeimbangkan keadaan negaranya yang ditekan oleh China.
Selain semua perkara di atas, Amerika juga sedar tentang lemahnya Najib dengan pelbagai isu yang melibatkan dirinya sendiri seperti kes Altantuya.
Najib juga dilihat tidak mendapat sokongan politik oleh rakyat negaranya sendiri, tidak seperti zaman Mahathir dahulu.
Maka, tanpa rela Malaysia menandatangani TPPA...
Dan ada yang berkata MH370 akan ditemui selepas pulangnya Barack Obama, ini kerana drama penemuan MH370 akan menghilangkan curiga tentang TPPA.
Ahhh sungguh licik mereka dan sungguh mudah kita ditipu! – 27 April, 2014.
* Penulis ialah Penyelaras SAMM Kelantan.
* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan Malay merdeka. -TMI
Kalaulah Umno betul betul sokong Hudud, kenapa tak laksanakan Hudud di Trengganu dan Pahang. Hiprokrit betul Umno kerana saja sokong Pas laksanakan Hudud di Kelantan untuk lemahkan Pakatan Rakyat. Umno tau Pas akan jatuh ke perangkap mereka sekiranya mereka menyokong Hudud di Kelantan, dan pada 2018 mereka akan dapat majoriti 2/3. Pas dengarlah nasihat saya ini Laksanakan Hudud selepas jadi Kerajaan pada 2018, Laksanakan Hudud di tiga Negeri Pantai Timur iaitu Kelantan, Trengganu dan Pahang