http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/9592_10151343961131510_1655082323_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/67903_10151343965896510_1276264460_n.jpgGolongan artis berjanji untuk terus menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-13 sebagai membalas budi atas nikmat pembangunan serta insentif yang diberi kepada mereka. 

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) Lt Kol (K) Rozaidi Abdul Jamil berkata Skim Insurans Seniman yang diluluskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi bukti betapa prihatinnya kerajaan terhadap kebajikan golongan ini dan perubahan ini meyakinkan 5,000 anggota Seniman untuk menyokong pemerintahan sedia ada.

"Tahun lepas saya telah meminta golongan artis mendaftar sebagai pemilih melalui kempen Jom Mengundi yang diadakan dengan kerjasama Suruhanjaya Pilihan Raya, selain itu Khidmat Pesanan Ringkas akan dihantar kepada mereka agar keluar mengundi apabila tiba masanya," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata artis adalah juga golongan yang popular di kalangan masyarakat dan boleh menyebarkan pengaruh dalam kempen menyokong kerajaan melalui persembahan seperti pertunjukan pentas, lakonan dan seni suara.

Rozaidi berkata beliau tidak akan melupakan jasa baik Najib yang memberi insentif sebanyak RM6 juta kepada persatuan Budayawan dan Seniman yang berdaftar secara sah melalui pembentangan Belanjawan 2013.

Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Freddie Fernandez pula berkata Karyawan tidak akan melupakan sumbangan Najib dalam membantu pertumbuhan industri seni kreatif sehingga mampu menembusi pasaran antarabangsa.

Beliau berkata sambutan di luar dugaan telah diterima ketika kebanyakan karya kreatif seperti filem dan muzik ditonjolkan di negara luar hingga mampu membawa pulangan RM500 juta pada tahun lepas untuk negara ini.

"Ini merupakan satu usaha kerajaan yang berterusan dalam pembangunan seni kreatif, saya akan mengingatkan 3,000 ahli untuk menyokong kerajaan BN dengan turun berkempen apabila diperlukan," katanya ketika dihubungi.

Penyanyi popular Zainal Abidin berkata beliau banyak menerima undangan persembahan pentas sepanjang tempoh kempen pilihan raya yang meliputi semua negeri.

Bernama