Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 10 Jun 2014

JUTAWAN PALING TERKINI TOP MALAYSIA

limkangho_LLim menduduki tangga ke-18 dalam senarai Forbes-50 jutawan terkaya Malaysia yang dikeluarkan Februari lalu dengan nilai bersih hartanya yang dianggarkan berjumlah RM975 juta.
10 Jun:
Siapa Lim Kang Hoo? Mungkin itulah reaksi kebanyakan rakyat Malaysia yang tidak mengenali jutawan firma pembinaan, hartanah dan pelaburan itu.
Lima belas tahun yang lalu, tiada siapa mahu memberi pinjaman kepadanya walaupun seringgit dan ramai yang mentertawakannya apabila Lim menunjukkan konsep untuk mentransformasikan Bandaraya Johor Bahru sebagai sebuah bandar tepi laut seperti Hong Kong-Shenzhen.
“Mereka fikir saya gila,” katanya dalam satu temu bual untuk StarBizweek yang diterbitkan pada tahun 2012.
Sehinggalah tahun lepas, beliau berkongsi pentas dengan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong bagi menyempurnakan majlis pelancaran hasil kerjasama CapitaLand dan Temasek.
Persepsi ramai terhadapnya mula berubah. Kini Lim memiliki 4,000 ekar tanah di Wilayah Iskandar yang merupakan salah satu destinasi hartanah paling hangat di Asia Tenggara.
Tanah itu dibeli Lim pada kadar harga RM1.50 hingga RM3 untuk satu kaki persegi. Pada tahun 1997, nilai hartanah di lokasi itu meningkat dan dijual antara RM350 hingga RM500 satu kaki persegi.
Sebagai jutawan baru, Lim menduduki tangga ke-18 dalam senarai Forbes-50 jutawan terkaya Malaysia yang dikeluarkan Februari lalu dengan nilai bersih hartanya yang dianggarkan berjumlah RM975 juta.
Ironinya, kemasukan Lim ke pasaran hartanah Iskandar bermula ketika krisis kewangan Asia pada tahun 1997 apabila beliau mengambil alih hutang agensi pelaburan Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ) berjumlah RM200 juta dan menerima hak tebus guna tanah dalam pertukaran.
KPRJ kini merupakan rakan kongsinya dalam Iskandar Water Front Holdings dengan pegangan kepentingan sebanyak 40 peratus.
Lim mempunyai pelbagai perancangan besar untuk wilayah Iskandar. Beliau telah membeli kedai-kedai terbiar dan kawasan setinggan untuk mengukuhkan pegangannya di daerah tengah Johor dan merancang untuk menjadikannya sebuah bandar warisan bertaraf dunia.
Lokasi itu bakal mempunyai Malay Street, China Town dan Little India serta pelbagai tarikan yang dibiayai kerajaan negeri dan kerajaan pusat.
Di sebelah barat Iskandar, Lim mempunyai rancangan untuk menjadikan Teluk Danga sebagai sebuah destinasi pantai pelancongan lengkap dengan terminal pelayaran, marina, pusat nelayan, rumah, pejabat, hotel dan pusat konvensyen.
Beliau juga telah menjual tanah tersebut kepada salah satu pemaju terkemuka dari China, China Garden tetapi kebanyakan projek yang dilaksanakan di sana dibangunkan secara usaha sama dengan Iskandar Waterfront Holdings di mana Lim memegang kepentingan sebanyak 60 peratus dalam syarikat tersebut.
Forbes menganggarkan pegangannya dalam Iskander Waterfront Holdings bernilai kira-kira RM925 juta.