Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Khamis, 16 Ogos 2012

Mati atau semput dulu baru boleh keluarkan KWSP


Pekerja sektor swasta boleh mengeluarkan wang Kumpulan Wang Simpanan Simpanan Pekerja (KWSP) mereka pada bila-bila masa antara umur 55 dan 60.
"Ia bukan hanya pada 55 atau 60. Anda boleh mengeluarkannya pada umur 55, 56, 57, 58, 59, 60, dan pada bila-bila masa," kata pengurus besar perhubungan awamnya Nik Affendi Jaafar.
Beliau memberitahu The Star bahawa setiap ahli boleh mengeluarkan simpanan mereka pada bila-bila masa selepas umur 55 tahun menggunakan satu atau lebih daripada tiga pilihan berbeza - secara 'lump sum', dibayar bulanan atau pada bila-bila masa tertakluk kepada jumlah minimum sebanyak RM2,000 pada jangka masa sekurang-kurangnya 30 hari.
"Ahli boleh memilih untuk mengeluarkan simpanan mereka pada bila-bila masa, tertakluk kepada pengeluaran minimum sebanyak RM2,000 setiap 30 hari jika mereka rasa pengeluaran sekali gus dan pengeluaran bulanan tidak memenuhi keperluan mereka," katanya.
Nik Affendi berkata pekerja yang mengeluarkan simpanan mereka pada umur 55 tahun boleh terus membuat simpanan sehingga mereka bersara dan pada umur 50 mereka boleh menarik diri daripada menyimpan di Akaun Dua.
Malay Merdeka: usia dah nak mati atau dah mati....siapa yang umur panjang dapatlah rasa...berapa ramai yang berumur melebihi 60 tahun sekarang ni...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan