Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 20 Mei 2014

Pesalah trafik perlu dibawa ke Mahkamah Majistret, bukan terus dilokap

Peguam: Pesalah trafik perlu dibawa ke Mahkamah Majistret, bukan terus dilokap

Oleh: AFIX REDZUAN media selangor
SHAH ALAM 20 MEI: Pesalah trafik yang mempunyai waran tangkap dan ditahan polis perlu dibawa terus kepada Mahkamah Majistret untuk memberikan penjelasan mengenai saman yang mereka.
Ahli Parlimen Padang Serai, N Surendran berkata kuasa menggunakan waran tangkap adalah dalam kes yang amat perlu seperti seseorang yang disaman berulangkali dan diminta hadir ke mahkamah namun masih enggan berbuat demikian.
lokap“Kalau waran tangkap sudah dikeluarkan itu memang ada prosiding mahkamah, tidak adil juga waran tangkap dikeluarkan.
“Dalam keadaan itu tangkapan boleh dibuat, tapi tidak boleh ditahan di lokap.
“Apabila tangkapan seperti itu dibuat mesti bawa terus kepada majistret dan beri peluang kepada orang tersebut untuk menjelaskan jumlah yang perlu dibayar saman itu,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini.
Sebelum ini, Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Mohd Fuad Abd Latif dilaporkan berkata Pesalah trafik yang memiliki waran tangkap akan terus ditahan di lokap jika mereka masih enggan menyelesaikan waran.
Sementara itu, Penasihat Undang-Undang Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase), Zulhazmi Shariff yang turut mengulas perkara ini menyatakan prosedur berkaitan Waran Tangkap diperuntukkan dengan jelas di dalam Kanun Tatacara Jenayah (Criminal Procedur Code) di dalam Bahagian III Seksyen 38 – Seksyen 43.
Katanya, Seksyen 42 Kanun Tatacara Jenayah memperuntukkan dengan jelas bahawa seseorang yang diserahkan waran tangkap hendaklah dengan seberapa segera dibawa ke mahkamah.
EZY

Tiada ulasan:

Catat Ulasan