Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 20 Mei 2014

Jabatan Agama Islam Selangor tempang dan gopoh


Dr Mohd Asri (kanan) bersama peguamnya, Kamar Ainiah Kamaruzaman (kiri) ketika hadir di Mahkamah Rendah Syariah Gombak 

Hakim Shaiful Azli Jamaluddin  berkata, pihak pendakwa iaitu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) gagal membuktikan wujudnya kes terhadap tertuduh.

Mahkamah juga mendapati pendakwaan terhadap Mohd Asri adalah lemah tanpa disokong bukti-bukti lengkap yang boleh disabitkan bersalah kerana mengajar agama Islam tanpa tauliah.

"Mahkamah mendapati melalui keterangan saksi, pihak pendakwaan tidak dapat menyatakan dan memastikan apa yang sebenarnya diucapkan oleh tertuduh pada malam kejadian.

"Didapati juga pasukan serbuan pada malam tersebut bertindak terlalu cepat untuk menangkap tertuduh kerana mereka sepatutnya menunggu lebih lama dan membuat penelitian apakah yang sebenarnya dilakukan oleh tertuduh," katanya.

Menerusi penghakimannya juga, Shaiful Azli menolak keterangan saksi apabila mendakwa Mohd Asri sedang mengajar hal-hal berkaitan dengan agama Islam hanya berpandukan hujah bahawa tertuduh berada di hadapan sejumlah orang.

"Mahkamah tidak bersetuju dengan hujahan ini yang tidak disokong dengan sebarang bukti.

"Persoalan bagaimana tertuduh mengajar agama Islam semasa kejadian tidak dapat dijawab dengan jelas," katanya.

Selain itu menerusi keputusannya juga, Shaiful Azli menegur pasukan siasatan dan serbuan agar lebih efisyen dan cermat dalam melaksanakan tugas.

"Serbuan yang tergopoh-gapah menyebabkan keterangan menjadi tidak lengkap dan meninggalkan lompang.

"Lemahnya siasatan boleh dilihat apabila pendakwaan banyak bergantung kepada keterangan 'ikut keadaan' sedangkan pasukan serbuan yang terlibat adalah ramai. Di mahkamah, keterangan ditimbang bukan dibilang," katanya.

Pada 18 November 2009, Mohd Asri dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan mengajar agama Islam tanpa tauliah oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) antara jam 8.10 dan 9.45 malam, 1 November 2009 di kediaman di Lorong 2C, Taman Sri Ukay, Ampang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan