Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Rabu, 27 April 2011

Undang-Undang Persekutuan Yang Diwarta Boleh Diakses di Portal e-Warta


Orang ramai kini boleh mengakses dan memuat turun undang-undang persekutuan yang sudah diwartakan menerusi e-Warta Persekutuan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz.
Beliau berkata menerusi portal www.federalgazette.agc.gov.my itu, semua undang-undang persekutuan boleh diakses secara mudah dan percuma sebaik sahaja diwartakan tanpa perlu menunggu akta terbabit dicetak.
"Saya difahamkan Jabatan Peguam Negara telah mengguna pakai segala sumber dalaman yang ada untuk membangunkan sistem itu sendiri," katanya semasa melancarkan portal itu, di sini, Selasa.
Beliau yakin langkah yang diambil jabatan itu akan meningkatkan prestasi sistem penyampaiannya selain memberi manfaat kepada masyarakat dan pengamala undang-undang.
Sementara itu, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dalam ucapannya berkata portal tersebut terhasil daripada cabaran yang dilontar Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan pada November lepas yang mahu jabatan berkenaan membangunkan sistem perwartaan atas talian tanpa membabitkan pihak ketiga. Selepas membuat kajian, beliau berkata jabatan itu mendapati ia berupaya daripada segi undang-undang serta teknikal untuk melaksanakannya dan seterusnya mengambil alih perwartaan atas talian daripada Percetakan Nasional Malaysia Berhad.
Katanya fasa pertama e-Warta meliputi pewartaan perundangan subsidiari yang akan dilaksanakan bermula hari ini, dan diikuti dengan fasa kedua yang merangkumi semua perundangan utama Persekutuan yang akan dilaksanakan bagi akta yang diluluskan di Parlimen tahun ini.
Abdul Gani berkata jabatan itu juga berhasrat menjadikan portal e-Warta Persekutuan sebagai pangkalan data tunggal bagi semua undang-undang Persekutuan.
Setakat ini sebanyak RM3,950 diperuntukkan untuk kos pembelian lesen perisian Nitro PDF bagi membangunkan portal itu dan selainnya hanya menggunakan perkakasan sedia ada, kata beliau.
"Bagi menampung kapasiti portal e-Warta yang akan bertambah dengan penggunaan giat e-Warta Persekutuan selepas ia dilancarkan, jabatan ini dalam proses untuk membuat perolehan bagi perkakasan yang diperlukan seperti server, penstoran data, scanner dan sebagainya," katanya.
Pada sidang akhbar kemudiannya Abdul Gani berkata para pegawainya akan sentiasa memantau portal itu bagi memastikan ciri-ciri keselamatannya terjamin.
"Ia dalam bentuk format PDF format. Jadi kalau nak ubah apa-apa pun susah. Orang kita ada memantau sistem itu sepanjang masa. Jadi kita tidak bimbang sangatlah. Kalau orang ubah pun kita (boleh) ubah balik," katanya. -BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan