Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Jumaat, 16 Julai 2010

reaksi kenaikan harga barang

Manakan tidak rakyat resah dengan kenaikan barang yang diumumkan secara drastik semalam. Pasti ada yang keluh kesah kerana barangan  tersebut (diesel, petrol, gas dan gula) akan memberi kesan secara langsung dengan kenaikan barangan lain.
Apakah rasionalnya kerajaan menaikkan dan bersetuju dengan kapitalis untuk menaikkan harga barangan tersebut?
Rakyat bawahan yang berpendapatan tidak seberapa akan merasai fenomena yang tidak digemari ini dengan perasaan kecewa.
Tidak mungkin kerajaan akan menarik balik pengumuman tersebut. Hanyalah rintihan didalam hati yang dapat disuarakan sesama sendiri. Kita faham bagaimana PM Najib boleh mengambil tindakan sedemikian. . Beliau dibesarkan dengan kemewahan sejak kecil. Jauh untuk merasai keperitan hidup Bagaimana nak merasakan kesusahan rakyat? Bolehkah beliau hidup dengan gaji sekitar RM 1500.00?
Apapun alassan yang diberi, rakyat tidak dapt memahami...kerana ekonomi negara dicorakkan oleh pemerintah.
Rakyat hanya mahukan kesejahteraan dan  keselesaan kehidupan. Bukannya terhimpit dan tersempit.
Berikanlah rakyat kemakmuran menikmati kehidupan. bukan menangis di tanah air sendiri mendepani kebejatan. Jauh keGaza dipandang...ditanah air ditekan kenaikan barang..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan