Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Khamis, 5 November 2009

Mufti wanita pertama

MUFTI WANITA PERTAMA


Dubai lantik mufti wanita

DUBAI: Negeri Emiriah Arab Bersatu ini merancang melantik wanita menjadi mufti menjelang tahun depan.

Langkah yang belum pernah berlaku itu dijangka mencetuskan bantahan daripada beberapa negara Islam.

Akhbar The National memetik Mufti Besar Dubai, Dr Ahmed al-Haddad melaporkan, enam wanita sudah dipilih untuk menjalani program latihan yang akan bermula tahun depan.

Ahmed mengeluarkan fatwa Februari lalu yang membenarkan wanita menjadi mufti sebelum mempelawa calon berkelayakan untuk memohon mengikuti program latihan Mei lalu.
akhbar itu memetik beliau sebagai berkata: “Wanita berilmu dan dilatih dalam mengeluarkan fatwa tidak dihadkan kepada peranan mengeluarkan fatwa yang berkait dengan wanita sahaja. Malah dia layak mengeluarkan fatwa berkait dengan ibadah, moral dan falsafah undang-undang serta tingkah laku.”
Beliau enggan mengulas panjang lebar mengenai kemungkinan langkah itu dikecam. - AFP

melayu:
alfining al keliru alpelik al-tunggang terbalik al-fatihah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan