Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Isnin, 7 Januari 2013

Awas kalau melancong ke New Zealand. Pelancong Malaysia dibogelkan oleh Kastam N.Zealand

Nak pergi ke New Zealand? Melancong , belajar, bekerja atau apa saja....
Awas jika anda akan menjadi sikap kebodohan pegawai imigresen dan kastam di pemeriksaan lapangan terbang Auckland New Zealand.
Seorang sahabat yang baru pulang dari New Zealand  bersama abangnya menceritakan bagaimana beliau hangin satu badan dengan sikap Kastam New Zealand dan imigresen negara tersebut.
Beliau memperingatkan rakyat Malaysia yang mahu berkunjung kenegara tersebut supaya berhati-hati dan jangan terpedaya..... indah khabar dari rupa...
Negara New Zealand adalah sebuah negara yang indah dan menarik kerana beliau pernah mengunjunginya sebelum ini pda 2001..
Namun setelah hampir 12 tahun sahabat saya  ingin melepaskan kerinduan pada keindahan negara tersebut lalu beliau datang untuk bercuti sempena kristmas tahun lepas.Perjalanan dari LCCT (Air Asia)hampir 18 jam dengan transit di Sydney. Beliau tiba dengan pesawat akhir sebuah kapalterbang tambang murah (Jetstar) di Auckland. Puih!...perkhidmatan kapalterbang (Jetstar) ni tak ubah macam bas mini kata beliau.
Setelah melepasi pemeriksaan imigresen dan berjaya mendapatkan visa pelawat (3 bulan) beliau dan abangnya menjalani x-ray bag. Sesuatu yang amat tak terduga apabila beliau dan abangnya tiba-tiba dikehendaki melalui satu pemeriksaan khas kastam dimana beliau dan abangnya telah diminta supaya menghubungi peguam atau ditahan.
Terpinga-pinga dengan keadaan tersebut yang beliau tak tahu apa-apa bertanya kepada pegawai kastam tersebut atas sebab apa beliau dan abangnya ditahan. Beliau diberitahu diyaki membawa dadah!
dan diminta menandatangani satu surat penahanan dibawah akta kastam N.Zealand.
Tidak tahu nak kata apa-apa dan dengan keadaan yang terkejut beliau dan abangnya yakin tidak membuat sebarang kesalahan akur untuk diminta menjalani pemeriksaan rapi.
Sahabat tersebut dan abangnya dibogelkan tanpa sebarang urat pun dan ianya sangat memalukan!
Semua isi beg dibongkar dan telefon dirampas. 
Setelah hampir 8 jam menjalani soal siasat kastam akhirnya beliau dan abangnya dilepaskan dan pihak kastam mengakui kesilapan melakukan penahanan tanpa memohon maaf. Memang macam sial!
Orang New Zealand ni kalau yang berbangsa Maori memang tiada adab sopan dan macam celaka! kalau nak rasa pergilah rungut sahabat saya!

menyusul lagi....


1 ulasan:

  1. Memang mengejutkan dengan kisah ni..

    BalasPadam