Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Khamis, 3 Mei 2012

Kontrakwajib ditandatangani kongkong aktiviti pelajar baru universiti di perkenal.


Apabila semester baru bermula pada bulan September, semua pelajar universiti awam perlu menandatangani kontrak yang mengandungi apa yang 'patut' dibuat dan 'larangan' di kampus.
"Kontrak itu akan disediakan oleh individu di universiti-universiti tetapi kementerian akan memastikan keseragaman secara umum," kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Rabu.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat di kementerian mengenai pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dan pembelajaran sepanjang hayat.
Beliau berkata setiap universiti awam juga akan menubuhkan jawatankuasa aduan pelajar untuk mendengar dan bertindak terhadap aduan.
"Ini adalah kali pertama saluran seperti ini dibuka. Jawatankuasa itu akan dipengerusikan oleh naib canselor universiti yang akan mengadakan pertemuan apabila terdapat aduan oleh pelajar," katanya.
Mengenai penglibatan pelajar di perhimpunan Bersih baru-baru ini, Mohamed Khaled berkata:
"Terpulang kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap pelajar jika mereka ditangkap kerana merusuh atau mengambil bahagian dalam perhimpunan haram. Mereka juga seperti individu lain."
Beliau menambah universiti boleh memutuskan jika tindakan perlu diambil terhadap pelajar mereka dengan melihat sama ada imej mereka (universiti) telah tercemar.
Semasa sesi taklimat, seorang pegawai kementerian berkata kontrak itu akan membantu universiti memantau aktiviti pelajar di kampus.
"Pelajar tidak perlu takut dengan kontrak ini kerana ia adalah satu mekanisme untuk memantau aktiviti-aktiviti pelajar di universiti.
"Pelanggaran kontrak boleh berlaku dalam dua keadaan. Jadi, kepentingan kedua-dua pihak akan dilindungi," katanya.
Dalam reaksinya, Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Prof Datuk Dr Zaini Ujang berkata penasihat undang-undang UTM sedang merangka kontraknya.
"Ia perlu dimuktamadkan sebaik sahaja Akta tersebut diwartakan," katanya, sambil menambah semua naib canselor telah diberi taklimat mengenai pindaan AUKU.
Sedikit masa dulu, berlaku pertempuran antara bahagian hal ehwal pelajar universiti dan pelajar yang enggan patuh kepada peraturan-peraturan kampus yang ketinggalan zaman.
Pindaan membenarkan para pelajar mengambil bahagian dalam aktiviti politik, yang diluluskan oleh Dewan Rakyat pada bulan lepas dan menjadi salah satu ikrar pembaharuan yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


Malay Merdeka: pelajar dilarang menyokong pembangkang...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan