Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 1 Mei 2012

Gaji minimun sandiwara Najib


Pengumuman gaji minimum oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya bersifat sandiwara bagai memancing undi menjelang pilihan raya, kata Ahli Jawatankuasa Pusat Parti Sosialis Malaysia (PSM), Choo Chon Kai.
“Selain paras gaji minimum yang diumumkan jauh kurang daripada apa yang dituntut oleh gerakan masyarakat, pelaksanaan tersebut hanya akan berlaku selepas enam bulan dan kemunginan besar akan ditunda lagi seperti yang berlaku kepada pegawal keselamatan.
“Kalau kerajaan Umno BN benar-benar ingin melaksanakan gaji minimum, sepatutnya ia dilakukan sekarang. Apabila hak pekerja dituntut, maka taktik melambatkan menjadi lumrah pemerintah,” katanya pada kenyataan hari ini.
Beliau menyifatkan tindakan terbaru Najib itu yang bakal senasib dengan pengumumannya sebelum ini berhubung gaji minimum untuk pegawal keselamatan.
Malah katanya, kerajaan BN sebelum ini tidak berniat untuk melindungi hak pekerja bahkan sanggup menggadaikannya demi menjaga keuntungan kroni dan pemodal besar.
“Tuntutan pekerja di Malaysia yang perlu ditunaikan segera demi menjamin kesejahteraan hidup adalah gaji minimum RM1,500, jaminan kerja, kawalan harga barang, kebebasan menubuhkan Kesatuan Sekerja, bebas daripada beban cukai GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan), perumahan selesa dan penghentian penswastaan perkhidmatan asas.
“Semua tuntutan tersebut tidak mungkin jadi realiti dengan kerajaan Umno BN sekarang yang hanya tahu merompak rakyat biasa untuk kapitalis,” kata Chon Kai.
Malam tadi, Najib mengumumkan kadar gaji minimum kebangsaan bagi sektor swasta sebanyak RM900 sebulan atau RM4.33 sejam untuk Semenanjung manakala Sabah, Sarawak dan Labuan pula RM800 atau RM3.85 sejam.


Malay Merdeka: Jika kerajaan ikhlas ianya harus berkuatkuasa serta-merta....bukan tunggu sehingga 6 bulan...kalau mengandung pun dah hampir nak beranak...apa susah sangat nak laksanakan?....inilah kalau kerajaan flip-flop.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan