Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Isnin, 12 September 2011

PRU: Pembahagian kerusi mulai panas


Biarpun tarikh pilihan raya umum-13 (PRU13) masih dirahsiakanm namun cakap-cakap mengenai pembahagian dan penukaran kerusi dikalangan parti komponen Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) telah pun kedengaran.
Lebih menguatkan lagi kenyataan tersebut apabila, bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting telah menyatakan beliau tidak akan mempertahankan kerusi yang disandangnya.
BN juga telah mula memberikan penerangan kepada jentera pilihan raya parti itu dengan taklimat pertama telah diadakan di Kedah pada Sabtu.
Di Perak, perbincangan mengenai penukaran kerusi di kalangan parti komponen BN telah bermula sejak beberapa bulan yang lalu sekaligus menguatkan lagi dakwaan pilihan raya umum semakin hampir.
Difahamkan MCA dalam perbincangan dengan MIC telah bersetuju untuk bertukar kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), Buntong dan Sungkai kepada parti itu.
Parti Gerakan pula dijangka akan mendapat kembali kerusi Parlimen Taiping yang dipinjamkan kepada Parti Progresif Penduduk (PPP) sejak 2004.
Presiden PPP, Datuk M. Kayveas juga dikatakan telah bersetuju dengan cadangan tersebut selepas parti itu dijanjikan kerusi Parlimen Gerik.
Di Johor, BN dan PR dikatakan sudah mula mengenalpasti nama-nama yang sesuai untuk diketengahkan sebagai calon pada PRU13.
Beberapa calon veteran BN termasuk Ahli Parlimen Tebrau, Datuk Teng Boon Soon, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tan Kok Hong (Bekok) dan Hoo Seong Chang (Paloh), dijangka bersara dan memberi peluang kepada muka baru parti itu.
Jurucakp BN berkata parti itu dijangka mengemukakan muka-muka baru bagi beberapa kerusi Parlimen dan DUN.
PR juga dikatakan telah mula sibuk menyusun strategi mereka dengan Pengerusi PKR negeri, Datuk Chua Jui Meng dilihat berminat untuk bertanding di kerusi Parlimen Gelang Patah.
Di Pulau Pinang, cakpc-cakap telah mula kedengaran apabila Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dikatakan bermuinat untuk bertanding di kerusi Parlimen Tasek Gelugor sementara anak kedua Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Nuha, 26 dijangka akan bertanding di Nibong Tebal.
Ahli Parlimen Bebas, Tan Tee Beng yang menang atas tiket PKR pada 2008 pula dikatakan berminat untuk bertanding di kerusi DUN.
Blogger DAP dan Ahli Parlimen Jelutong, Jeef Ooi pula dikatakan tidak akan dipilih untuk mempertahankan kerusi Jelutong kerana beliau didakwa telah banyak mengecewakan penyokong setia DAP.
Difahamkan berdasarkan laporan risikan yang dibuat, BN telah mengenalpasti 25 kerusi DUN yang mampu di menangi di Pulau Pinang dengan 10 kerusi di pulau sementara 15 kerusi di Seberang Perai bagaimanapun kenyataan tersebut telah dinafikan oleh pemimpin PR.
Di Selangor, kedua-dua parti dilaporkan sibuk menyusun strategi dengan setiap wakil rakyat dikatakan cuba menonjolkan kemampuan masing-masing bagi mengelakkan diri daripada tersingkir sebagai calon.
BN dijangka mengugurkan nama bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo sementara bagi PR, nama dua ADUN DAP M. Manoharan (Kota Alam Shah) dan Ronnie Liu (Pandamaran)juga mungkin akan disingkirkan sebagai calon.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan