Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Jumaat, 1 Julai 2011

Lagi pengundi hantu ditemui


Dua kediaman di Seberang Jaya, Pulau Pinang digunakan sebagai alamat untuk mendaftar 152 pengundi Melayu, Cina dan India dalam contoh terbaru daftar pengundi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terdedah kepada penyelwengan.
Pendedahan itu turut sekali gus mengukuhkan keperluan diadakan Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai untuk mendesak SPR dan kerajaan memastikan pilihanraya umum ke 13 dijalankan secara telus dan adil.

Seorang bloger bergelar Anak Sungei Derhaka mendedahkan daftar pengundi SPR menunjukkan 88 pengundi Melayu dan India didaftarkan di alamat No 1155, Kampung Bagan Serai.

Kesemua mereka didaftar untuk mengundi di kerusi parlimen Permatang Pauh yang disandang oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim. Mereka turut didaftar untuk mengundi di kerusi Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya.

Selain itu, daftar SPR juga menunjukkan 64 pengundi Melayu dan India didaftarkan No 1138, Kampung Bagan Serai. 

Pemerikasaan Anak Sungei Derhaka mendedahkan dua alamat itu membabitkan dua rumah kecil papan. Gambar-gambar rumah berkenaan disiarkan di laman web darisungeiderhaka.blogspot.com.

Bloger berkenaan membidas Timbalan Pengerusi SPR Wan Ahmad Wan Omar kerana membidas Bersih tanpa mengakui kepincangan dalam daftar pengundi.

“Beliau sepatutnya membuat semakan terhadap daftar pemilih yang baru dikemaskini Mei lalu,” kata beliau.

“Jika beliau serius akan tanggungjawabnya beliau harus menjelaskan bagaimana sebuah rumah yang kecil ini boleh terdapat seramai 64 pengundi di dalamnya dan bagaimanapun sebuah lagi rumah yang berada di kawasan yang sama boleh mempunyai seramai 88 pengundi pula,” tambahnya. 

Semalam Wan Ahmad mendakwa himpunan Bersih diperalatkan oleh Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya.

Sebelum ini, Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat Azmin Ali mendedahkan rumah emaknya didaftarkan di bawah nama enam pengundi Melayu dan Cina untuk membuang undi pada PRU akan datang.

SPR bagaimanapun meremehkan isu “pengundi hantu” walaupun masalah itu telah berlarutan lebih lima dekad.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan