Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Ahad, 29 Mei 2011

tamat riwayat stesen ktmb tanjun g pagar

 Perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Stesen Tanjong Pagar dan di Bukit Timah yang terletak di Singapura akan ditamatkan pada 1 Julai ini.

Bagaimanapun stesen  Tanjong Pagar dan di Bukit Timah akan diwartakan sebagai monumen negara dan bangunan terpelihara. 

Stesen KTMB Bukit Timah dibuka pada 1903 bagi menghubungkan kawasan luar bandar Singapura.

Sejak 1932 fungsi stesen ini adalah untuk mengawal laluan keretapi.

Dimana Stesen Bukit timah ini dijadikan sebagai stesen pengantaraan diantara Stesen Tanjong Pagar dan Stesen Woodlands apabila terdapat lebihan tren melalui laluan tersebut pada satu-satu masa. 

Walaupun tidak lagi menerima penumpang bangunan satu tingkat ini masih menerima kunjungan pelancong yang berminat dengan struktur bangunan tersebut sekali gus merakamkan memorial indah monumen itu.

Manakala Stesen Tanjong Pagar yang mula dibuka pada 1932 menampilkan seni bina dan lukisan mural yang mempamerkan pemandangan Tanah Melayu ketika itu.

Malah, ia turut dilengkapi sebuah kedai makan yang menjadi tumpuan penumpang keretapi dan orang ramai yang berkunjung ke kawasan tersebut.

Ketua Stesen Tanjong Pagar, Shamsul Bahri Sahri yang telah berkhidmat selama 15 tahun mengakui cukup sebak dan  sayu menngenangkan nostalgia yang dilaluinya dalam tempoh itu.

Menurut Shamsul, walaupun beliau terpaksa berjauhan dengan ahli keluarganya sepanjang beliau berkhidmat di Tanjong Pagar namun pengalam indah ketika berada di Singapura tidak mungkin dapat dilupakannya hingga ke akhir hayat hidup beliau.

Malah, nostalgia indah itu akan diceritakan kepada anak cucunya kelak bahawa negara kita mempunyai monumen paling berharga  di Tanjong Pagar, Singapura.
 
Berkuatkuasa 1 Julai depan perkhidmatan KTMB ke Singapura akan berhenti di Woodlands Tren Check Point WTCP.

Keretapi terakhir dari Tanjong Pagar dijadual bertolak jam 11.00 malam pada 30 Jun ini bersama 90 kakitangan KTMB yang bertugas di Singapura.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan