Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Isnin, 28 Februari 2011

45,000 warga india dibawa masuk

Kerajaan meluluskan kemasukan 45,000 pekerja asing, kebanyakan dari India bagi memenuhi 13 sektor di negara ini termasuk pembinaan, perladangan, restoran dan perniagaan runcit.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam, berkata pengagihan semua pekerja asing itu kepada sektor terbabit dijangka selesai dalam tempoh sebulan.

Beliau berkata, kerajaan meluluskan kemasukan pekerja asing itu selepas mendapati beberapa sektor menghadapi masalah kekurangan pekerja yang kritikal terutama di restoran dan kedai runcit.
“Gabungan Dewan Perusahaan dan Perindustrian India Malaysia (MAICCI) memohon kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan saya untuk membawa masuk 90,000 pekerja asing.

“Bagaimanapun, selepas mengadakan perbincangan, kerajaan bersetuju untuk meluluskan hanya 45,000 pekerja pada masa ini,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Pusat Latihan Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (PRIMAS) di Wisma PRIMAS di sini, semalam.

Pusat itu yang mendapat peruntukan kerajaan sebanyak RM500,000 menyediakan latihan kepada rakyat tempatan dan pekerja asing yang baru masuk ke negara ini untuk bekerja di restoran India.

melayu berkata:
cuba teliti berita ini kemasukan ini bersamaan dengan program mydaftar pengenalan warga india tempatan yang tiada pengenalan.


sedutan berita pada 15/2/2011

4000 india tiada pengenalan

Dianggarkan seramai 4,000 masyarakat India tempatan dikenal pasti tidak mempunyai dokumen pengenalan diri, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam.


Kempen Mydaftar peringkat kebangsaan mulai 19 hingga 26 Februari ini mensasarkan untuk mendaftarkan sebanyak mungkin masyarakat India tempatan yang tidak mempunyai dokumen diri yang sewajarnya.


Kempen selama lapan hari itu membabitkan proses mendokumentasikan masyarakat India tempatan yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sewajarnya seperti sijil kelahiran, kad pengenalan serta masih memiliki kad pengenalan merah dan belum memohon status warganegara.- BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan