Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Selasa, 18 Januari 2011

1 ROBENGAH: 50,000 Robengah

Masalah kekurangan sumber pembantu rumah asing kian meruncing apabila Persatuan Agensi Pekerja Asing (PAPA) menganggarkan kekurangan itu mencecah lebih 50,000 orang.
Kira-kira 60 agensi pembantu rumah asing mengadakan pertemuan di sini pada Isnin yang dipengerusikan oleh bekas Presiden PAPA, Datuk Raja Zulkepley Dahalan bagi membincangkan hal tersebut.
Raja Zulkepley berkata, masalah ini berlarutan berikutan kelewatan prosesmenandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Indonesiaberhubung penghantaran pembantu rumah ke negara ini.
"Tidak ada apa-apa sebab munasabah untuk kita melambat-lambatkan proses tandatangan ini kerana saya rasa isu mengenai cuti dan pasport telah selesai setelah mengadakan perundingan dengan pihak Indonesia baru-baru ini," katanya dalam sidang media selepas perjumpaan tersebut.
Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S. Subramaniam semalam dilaporkan berkata,Malaysia dan Indonesia masih berunding untuk mencari jalan penyelesaian kepadabeberapa isu yang berkaitan dengan pengambilan pembantu rumah dari Indonesia.
Raja Zulkepley berkata, majikan telah pun dimaklumkan mengenai isu pasport yang dipegang sendiri oleh pembantu rumah dan mendapat cuti sehari dalam seminggu di mana ia bukanlah lagi satu isu.
"Pembiayaan penempatan seperti kos pembiayaan dan kos operasi yang bermasalah pun kini dalam peringkat terakhir, isu kos ini dijangka tidak akan membebankan majikan dan juga pembantu rumah," katanya.
Beliau berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mencapai kata sepakat berhubungan isu ini pada 29 Ogos tahun lepas melalui satu surat hasrat (LOI).
Katanya antara lain, surat itu mencapai persetujuan di mana Tenaga Kerja Indonesia (TKI) berhak memegang sendiri pasportnya, mendapat hak cuti sehari dalam seminggu dan pembayaran gaji diawasi oleh masing-masing negara sesuai dengan kelayakan mereka.
Oleh itu, beliau berkata, kerajaan perlu mempercepatkan proses menandatangani MoU tersebut supaya tidak merugikan dan membebankan kedua-dua pihak kerana kedua-dua negara telah pun mencapai kata sepakat melalui LOI itu. - BERNAMA

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan