Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Ahad, 20 Jun 2010

Tarik anugerah: Sultan tidak perkenan keputusan Pemangku Raja

Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra didakwa tidak memperkenankan tindakan anakanda baginda yang juga Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra yang menarik balik pengurniaan Jaksa Pendamai (JP) dan beberapa anugerah lain terhadap 10 individu yang diumumkan baru-baru ini.
Seorang kerabat terdekat baginda, Tengku Ahmad Zahari Tengku Abdul Kadir, 77, yang turut ditarik balik anugerah JP berkata, beliau telah menghadap Tuanku Ismail di Istana Mahkota malam tadi dan baginda dikatakan meluahkan kekesalan terhadap tindakan tersebut.
Menurut Tengku Ahmad Zahari, beliau turut terkejut apabila menerima surat berhubung penarikan balik gelaran berkenaan kerana tidak pernah melakukan kesalahan yang boleh menyebabkan ia dilucutkan.
Beliau yang merupakan pegawai lantikan kontrak Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) berkata, surat penarikan balik pelantikan tersebut yang bertarikh 9 Mei lalu itu ditandatangani Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd. Aiseri Alias.
“Saya telah pergi sendiri menghadap baginda malam tadi untuk bertanya mengenai penarikan balik gelaran itu kerana selain JP beberapa lagi anugerah saya turut dilucutkan seperti Seri Kelantan (SK), Ahli Kelantan (AK) dan Pinggat Taat (PT).
“Baginda tidak memperkenankan penarikan balik anugerah yang telah saya terima namun saya tidak pasti mengenai individu lain yang turut mengalami nasib sama,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Rabu lalu, kerajaan negeri mengumumkan senarai 10 individu yang telah ditarik balik pelantikan dan penganugerahan darjah yang membawa gelaran Datuk dan anugerah kebesaran lain oleh Tengku Muhammad Faris.
Selain tujuh individu yang ditarik gelaran Datuk dan lain-lain anugerah, ia juga membabitkan tiga penerima Jaksa Pendamai (JP).
Penarikan gelaran Datuk dan darjah kebesaran lain tersebut berkuat kuasa mulai 29 September 2009 dan pada 4 Mac, 15 Mac, 9 Mei dan 18 Mei tahun ini.
Sementara itu, dalam perkembangan lain, seorang pengawal Istana Mahkota, Muhamad Khairul Abdullah, 24, telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Kubang Kerian terhadap isteri kedua tuanku, Cik Puan Elia Suhana Ahmad.
(Sumber UMO)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan