Hanya klik iklan untuk sedekah amal jariah. Dengan menekan/ klik iklan di halaman ini anda telah membuat sedekah kepada admin...t.kasih

Allah berfirman dalam Surah al-Hujuraat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka (kecurigaan), kerana sebahagian daripada sangkaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seseorang kamu suka makan daging saudaranya yang telah menjadi mayat tentu sahaja kamu tidak suka. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha menerima taubat lagi bersifat ar-Rahim."

tersurat tersirat

tersurat tersirat
-Saya suka PAS kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya orang yang baik. Saya mudah menginsafi hidup yang akan menemui matinya. Saya suka UMNO kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya peka untuk memahami kesusahan rakyat, khususnya menjaga kepentingan bangsa saya. Saya suka PKR dan DAP kerana merapati pemimpin dan ahlinya menjadikan saya bersemangat untuk memperjuangkan keadilan dan menegakkan hak-hak rakyat yang terpinggir. Saya tidak nyatakan parti-parti lain kerana dua sebab. Pertama, bersifat tempatan seperti parti-parti Sabah dan Sarawak. Kedua, kerana kemunculannya sudah semakin tidak relevan. Saya tidak suka PAS kerana mudah melabelkan orang yang tidak menyokongnya sebagai tidak Islamik. Saya tidak suka UMNO kerana bersikap double standard dan angkuh dengan kuasa. Saya tidak suka PKR dan DAP kerana menunjukkan imej memperjuangkan kebebasan, tetapi realitinya tetap alergik pada perbezaan pendapat. .

ketuanan melayu

ketuanan melayu

Rabu, 19 Mei 2010

Di mana ‘Team Impian’ Anwar?


May 18, 2010
 Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong adalah ahli parlimen yang terkini mengumumkan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR). Dengan pengumuman ini menjadikan PKR kehilangan 5 wakil dalam Dewan Rakyat. Sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau apa pun justifikasi yang diberikan untuk mengharamkan tindakan Wee Choo Keong tersebut, tindakan Wee Choo Keong adalah satu lagi malapetaka kepada PKR dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri.
Zulkifli Nordin yang juga bekas Ahli Parlimen Kulim Bandar Bahru pula mengambil tempat untuk memukul gendang dengan menyatakan 5 orang lagi wakil rakyat PKR yang akan keluar dari parti itu untuk menjadi wakil rakyat bebas. Dalam kekalutan tersebut timbul pula isu 4,878 ahli PKR di Ipoh Barat yang juga keluar parti. Kali ini di negeri Perak yang menambahkan lagi derita dan kecewa rakyat kepada PKR. Mungkin kepada penyokong tegar pembangkang boleh menerima bahawa semua ini adalah permainan Umno dan BN untuk menjatuhkan kepercayaan rakyat kepada PKR sekaligus Anwar yang kini sedang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan liwat yang kedua.
Sebagai sebahagian rakyat Malaysia yang prihatin dengan nasib yang menimpa Anwar, saya berpandangan Anwar mempunyai satu team yang lemah baik di peringkat kebangsaan ataupun negeri. Apa yang menjadi persoalan kini adalah di mana peranan yang dimainkan oleh “team” Anwar di peringkat nasional ataupun negeri.
Adalah sesuatu yang amat mustahil untuk Anwar mengemudi PKR seorang diri tanpa satu "team" yang kuat. Team PKR di Perak misalnya kelihatan tempang malah kehilangan taring takala berdepan dengan serang demi serang yang dilancarkan oleh BN. Dalam politik semuanya mungkin. Saya tidak nampak langsung peranan yang dimainkan oleh team Anwar di peringkat negeri tersebut. Saya juga tidak dapat membaca “mode” apa yang sedang dimainkan oleh PKR Perak. Oleh itu saya membuat kesimpulan bahawa PKR Perak tidak bermain apa-apa “mode”!
Begitu juga dengan krisis terbaru yang melanda Kedah apabila Ustaz Azizan Abdul Razak mengeluarkan cadangan untuk membubarkan DUN Kedah sekiranya 4 orang wakil rakyat daripada PKR dan DAP keluar parti. Sekurang-kurangnya PAS Kedah lebih banyak strategi apabila mencadangkan supaya diadakan ceramah perdana yang bertajuk “DUN Kedah Bubar?” di Kompleks PAS Kedah di Kota Sarang Semut, jam 9 malam 22 Mei depan walaupun cadangan tersebut sebenarnya banyak menguntungkan PAS Kedah sahaja.
YB Ahmad Kassim sebagai Pengerusi Perhubungan PKR negeri tampaknya gagal mengemudi PKR Kedah dengan baik. Walaupun Ahmad Kassim mempunyai tokoh- tokoh politik yang bukan calang seperti YB Johari Abdul yang pastinya dapat membantu beliau berdepan dengan BN Kedah.
Fenomena ini bukan sahaja dilihat dengan jelas di peringkat negeri malah juga pusat. Pengarah strategik PKR yang baru tampaknya jauh panggang dari api. Tiada sebarang usaha yang "berstrategi" yang dilakukan oleh Tian Chua bagi membantu jentera parti yang baru berusia 10 tahun itu. Permainan politik PKR berada di tahap “defensif” tanpa sebarang serangan. Apakah Tian Chua sebenarnya tidak layak untuk menduduki jawatan tersebut?
Saya yakin kebanyakkan pilihan Anwar tepat, tetapi pilihan ini mungkin tidak. Rakyat yang tidak menjadi ahli PKR di peringkat bawah berpandangan tiada kerjasama secara kolektif di antara pimpinan pusat dan negeri. Malah di peringkat negeri pun begitu juga. Komunikasi antara dua hala juga tidak berjalan dengan lancar.
Kekalahan PKR dalam pilihanraya kecil Hulu Selangor juga memberikan petanda betapa lemahnya jentera pilihanraya PKR. Masuk hari kedua, masih ada JDM yang tidak membuka bilik gerakan. Jika trend ini berterusan, PKR akan berdepan dengan laluan sukar dalam Pilihanraya Umum yang ke-13.

Mungkin Fuziah Salleh hanya sesuai untuk menjaga Kuantan daripada diberikan beban berat memikul tanggungjawab yang memerlukan orang yang lebih berpengalaman daripada beliau.
Sesuatu yang perlu Anwar sedari adalah aset terbesar yang dipunyai oleh Pakatan Rakyat adalah generasi muda. Pada saya Anwar tidak perlu membuang masa untuk mengutip semula rakan-rakan lama sama ada dari Umno ataupun komponennya untuk membantunya berdepan dengan BN. Apa yang Anwar perlu lakukan adalah menarik minat golongan muda bagi menyokong agenda perubahan negara yang dibawakan oleh Pakatan Rakyat.
Sekiranya Anwar terlepas pandangan hal ini, Anwar sebenarnya telah melepaskan “lubuk emas” terbesar yang dia sendiri punyai. Jangan nanti Anwar mengigit jari melihat anak muda berbondong-bondong menyokong BN. Tidak sukar buat Anwar untuk mempengaruhi anak muda sebenarnya.
   
 Anwar mempunyai tokoh muda yang oleh diketengahkan seperti YB Nik Nazmi, YB Nurul Izzah, YB Yusmadi, YB Ong Chin Wen, YB Sim Tze Tzin yang sememangnya muda dan sebahagian mereka mempunyai pengalaman di zaman mahasiswa yang gemilang.

Sayangnya aset besar ini tidak digunakan secara sepenuhnya menyebabkan anak muda yang bakal menjadi pengundi baru berjumlah 2 Juta di luar sana tidak bersama dengan Pakatan Rayat kerana tidak mendapat sentuhan daripada pemimpin PKR sendiri. Mungkin agenda kaderisasi kepimpinan muda perlu menjadi keutamaan kini. Anwar adalah satu sosok nama besar pada anak-anak muda, malang dan rugi sekiranya tidak digunakan sebaiknya.
Anwar tidak perlu risaukan masalah jentera memandangkan Pakatan Rakyat telah menjadi kerajaan di 4 buah negeri yang mempuyai sumber dan kekuatan tersendiri. Sumber yang ada di keempat-empat buah negeri ini sebenarnya perlu digunakan secara optimum bagi memastikan kemenangan diraih oleh Pakatan Rakyat dalam PRU ke 13.

(Artikel oleh Sang Pelangi)Tiada ulasan:

Catat Ulasan